Home | Het archief als nutsvoorziening – Best practices

Het archief als nutsvoorziening - Best practices

Het archief van de toekomst is: Het archief als nutsvoorziening. KVAN neemt het voortouw in de transitie van centrale naar verdeelstation. Door het delen van showcasedocumenten met best practices bieden wij inspiratie over hoe andere archiefinstellingen dit vormgeven. Om kennis te delen en als hulpmiddel. Van welke werkwijzen hebben zij gebruik gemaakt?

Meer weten?

Ingrid Oostendorp
Programmamanager Nutsvoorziening

De rol archiefinstellingen in het digitale domein kan veranderen van een centrale (opslag en beheer) naar een verdeelstation (het verdelen en distribueren van informatie). De belangrijkste vraag waarover we met elkaar in gesprek willen gaan is wat de implicaties hiervan zijn en vervolgens hoe we hier met elkaar vorm aan kunnen geven.

Een archief als nutsvoorziening kent vele uitingen en de weg ernaartoe kan verschillend zijn.

 

Belangrijk zijn de 3 principes:  

1. De gebruiker staat centraal;
2. Het gaat in potentie om alle mogelijke informatie;
3. De nutsvoorziening fungeert als verdeelstation en legt verbindingen.

 

Speciaal hiervoor hebben wij kennisdocumenten in de vorm van best practices uitgewerkt. KVAN biedt hiermee een gestructureerd overzicht van een best practice, inclusief de aanpak, metingen en strategische inzichten.

 

Best practice: Groninger Archieven
Bij deze showcase staat één best practice centraal: hoe Groninger Archieven audiovisueel erfgoed toegankelijk maakt voor iedereen – óók voor mensen met een gehoorbeperking. Wat als archieven niet alleen bewaarders van het verleden zijn, maar actieve knooppunten van informatie in onze samenleving? Het project ‘Het geluid van Groningen’ laat zien hoe archieven kunnen transformeren tot dynamische nutsvoorzieningen: toegankelijk, inclusief en innovatief. Wij danken René Duursma van Groninger Archieven voor zijn medewerking.

Download het kennisdocument met Best practice – Het geluid van Groningen  

 

Best practice: Stadsarchief Amsterdam – Openbaarheid en openbaarheidscentrum
Bij deze showcase staat één best practice centraal: hoe Stadsarchief overheidsinformatie ontsluit via het openbaarheidscentrum. Stadsarchief Amsterdam beheert zo’n zestig strekkende kilometer papieren archief. Het geheugen van Amsterdam sinds de geboorte van de stad zo’n 750 jaar geleden. Zo’n 20% van dit papieren archief is gedigitaliseerd. Stadsarchief Amsterdam heeft de ambitie volledig digitaal te gaan. Overheidsinformatie die Stadsarchief Amsterdam ontsluit is een rijke aanvulling op de historische informatie. Wij danken Sofie Bustraan en Marc Holtman van Gemeente Amsterdam en Stadsarchief Amsterdam voor hun medewerking.

Download het kennisdocument met Best practice – Openbaarheid en openbaarheidscentrum  

 

 

Binnenkort volgt het Showcasedocument CABR en Proof of Contexts.

X

Voer wachtwoord in

Om de publicaties te bekijken moet je het wachtwoord invullen dat je via e-mail ontvangen hebt.

Wachtwoord vergeten?