Home | Convenant Audiovisuele Werken

Convenant Audiovisuele Werken

Het convenant Audiovisuele werken is tot stand gekomen in samenwerking tussen StOPnl, NPO, NOS evenals de erfgoedinstellingen EYE Filmmuseum, Beeld & Geluid en KVAN. Download het Convenant Audiovisuele werken.

Meer weten?

Maarten Zeinstra
Coördinator auteursrecht

Het convenant Audiovisuele werken is tot stand gekomen in samenwerking tussen de Stichting Onafhankelijke Producenten Nederland (StOPnl), de Stichting Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Nederlandse Omroep Stichting (NOS) evenals de erfgoedinstellingen EYE Filmmuseum, Beeld & Geluid en KVAN. Dit convenant beoogt duidelijkheid te verschaffen en richtlijnen te bieden voor erfgoedinstellingen bij het gebruik van niet meer in de handel verkrijgbare audiovisuele werken, waarbij de rechten van rechthebbenden worden gerespecteerd.

 

Het convenant legt hiervoor afspraken vast over de interpretatie en toepassing van de regels met betrekking tot niet meer in de handel verkrijgbare audiovisuele werken. KVAN heeft over dit type werken in archiefcollecties een algemene introductie gepubliceerd. Kort gezegd, het is bij deze werken niet meer nodig om toestemming van de rechthebbende te verkrijgen.

 

Elke erfgoedinstelling die gebruik wil maken van de mogelijkheden van dit convenant moet het convenant ondertekenen. Wil je gebruik maken van deze regeling? Neem contact met ons op via auteursrecht@kvan.nl

 

Het convenant samengevat
Het convenant erkent dat StOPnl representatief is voor producenten van cinematografische werken en omroepmateriaal met buitenproducent. Dit houdt in dat ze licenties kunnen verlenen voor deze werken wanneer ze niet meer in de handel zijn, zelfs als de producent geen lid is van StOPnl.

 

Het is belangrijk om op te merken dat deze overeenkomst niet van toepassing is op muziekwerken en oeuvres préexistantes voor zover toestemmingen voor het gebruik hiervan ten tijde van de vervaardiging van het Audiovisuele Werk aantoonbaar niet is verkregen van de rechthebbende.

 

Met het convenant verleent StOPnl erfgoedinstellingen die het convenant ondertekend hebben een niet-exclusieve licentie om cinematografische werken en omroepmateriaal met buitenproducent die die niet langer in de handel zijn beschikbaar te stellen op hun erfgoedwebsites. Er staat hier geen vergoeding tegenover.

 

StOPnl is niet representatief voor omroepmateriaal zonder buitenproducent, hierbij zijn de omroepen in eerste instantie de rechthebbenden. Doordat deze groep makers geen collectieve beheersorganisatie hebben kan er ook geen licentie verkregen worden. Waardoor de terugvaluitzondering van toepassing is. Dit betekent dat deze werken zonder licentie gepubliceerd kunnen worden. Voor deze categorie werken worden met NPO en NOS wel spelregels afgesproken. Omroepmateriaal met een publicatiedatum jonger dan 25 jaar, wordt het beschouwd als nog in de handel, tenzij het aantoonbaar niet langer wordt verhandeld via gebruikelijke handelskanalen. Er is geen aanvullende zoektocht naar verkrijgbaarheid of rechthebbenden vereist.

 

Voordat de werken online geplaatst kunnen worden is een registratie bij de EUIPO en een zes maanden wachttijd verplicht. Bij Omroepmateriaal met een buitenproducent moet de erfgoedinstelling de producent op de hoogte stellen via StOPnl en de omroep ten tijde van de registratie bij de database van de EUIPO. Voor omroepmateriaal zonder buitenproducent moet de erfgoedinstelling de omroep op de hoogte stellen bij de registratie bij de EUIPO-database.

 

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de presentatie van het materiaal dat onder het convenant valt. Het werk mag alleen gepresenteerd worden zonder commerciële doeleinden, met technische bescherming conform huidige maatstaven, met vermelding van alle relevante makers, producenten, en omroepen, plaats het werk in zijn geheel, en onder vermelding van deze regeling.

 

Audiovisueel materiaal kan natuurlijk te allen tijde weer “in commerce” komen. Het is de verantwoordelijkheid van de omroep en/of de betrokken producent om aannemelijk te maken dat het materiaal weer “in commerce” is. Ook kan een rechthebbende, vaak de producent, via de EUIPO portaal aangeven dat ze niet willen participeren in deze regeling (opt-out).

 

Download convenant

Actief worden binnen dit thema?

Wil je actief betrokken zijn bij dit thema? Meepraten en meedenken over vraagstukken? Dan kun je je hiervoor aanmelden. Deelname is kosteloos.

 

Aanmelden

X

Voer wachtwoord in

Om de publicaties te bekijken moet je het wachtwoord invullen dat je via e-mail ontvangen heeft.

Wachtwoord vergeten?