MOOC Digitalisering doet ertoe

17 januari 2019
De massive open online course (MOOC) Digitalisering doet ertoe is op 15 januari gestart. Over de impact van een steeds digitaler wordende wereld op het werk van de overheid.

In zes afleveringen verdiept beleidsmedewerker digitale overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Wouter Welling zich in thema’s die in de Brede Agenda Digitale Overheid (BADO) aan bod komen. De MOOC Digitalisering doet ertoe gaat in op digitale inclusie, de impact en opkomst van platformen, de rol van algoritmes, digitale grondrechten, digitale identiteit en de generieke digitale infrastructuur. ‘Het is ingewikkelde materie die veel vragen oproept,’ zegt Welling.
‘Als gevolg van de digitalisering wordt een groot aantal zaken voor een groot aantal mensen veel gemakkelijker gemaakt,’ gaat Welling verder. ‘Maar wat we niet moeten vergeten: voor 2,5 miljoen mensen – vaak laaggeletterden – wordt alles juist veel moeilijker. ‘Zo ga ik in het inzicht over digitale inclusie op bezoek bij taalambassadeur Yvonne Geers. Zij heeft pas op latere leeftijd leren lezen en schrijven en had daardoor ook moeite met digitale systemen en websites van de overheid.’
In inzicht #1 over digitale identiteit onderzoekt Welling welke ‘digitale schaduw’ we achterlaten. ‘Die schaduw wordt steeds groter nu een groot deel van ons maatschappelijk leven zich online afspeelt.