Haags Gemeentearchief presenteert nieuwe database Haagse en Loosduinse gezinskaarten online

18 augustus 2021
De gezinskaarten van Den Haag en Loosduinen uit de periode 1913 – 1939 waren al digitaal beschikbaar, maar de kwaliteit van oude scans voldeed niet meer aan de wensen van de huidige tijd.

Nieuwe scans en verbeterde beschrijvingen van de gezinskaarten van Den Haag en Loosduinen over de periode 1913 – 1939 zijn vanaf nu online te raadplegen via Personen - Haags Gemeentearchief 

 

Ruim een half miljoen extra namen vindbaar

De gezinskaarten van Den Haag en Loosduinen uit de periode 1913 – 1939 waren al digitaal beschikbaar, maar de kwaliteit van oude scans voldeed niet meer aan de wensen van de huidige tijd. De oude serie scans was onvolledig en er zaten fouten in de indexering, waardoor de zoekresultaten soms onbetrouwbaar waren. De gezinskaarten zijn nu in kleur en in hoge kwaliteit gescand. Door  dubbele invoer en intensieve controle is de kwaliteit van de beschrijvingen veel beter geworden. Bovendien zijn nu alle namen op de kaart overgenomen, waardoor de nieuwe database veel vollediger is dan de oude: in totaal zijn er ruim een half miljoen extra namen vindbaar. 

 

Geen scan wanneer iemand mogelijk nog in leven is

Uiteraard vinden we de privacy van de mensen die op de kaarten genoemd worden belangrijk. Daarom wordt de scan van een gezinskaart niet getoond wanneer daarop iemand staat die mogelijk nog in leven is. Wanneer aangetoond kan worden dat een persoon is overleden, dan kan een aanvraag voor het vrijgeven van de scan worden ingediend. 
In de toekomst hoopt het Haags Gemeentearchief zijn database te kunnen vergelijken met gegevens over inmiddels overleden personen van het CBG en de website Oorlogslevens. Daarna zullen we nóg meer scans online kunnen tonen.


VeleHanden

Het Haags Gemeentearchief heeft dit project met hulp van het crowdsourcingsplatform VeleHanden kunnen realiseren. VeleHanden is een crowdsourcingwebsite van Picturae waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties doorzoekbaar te maken en te zorgen dat deze snel online komen. Omdat ‘indexeren’ uitermate tijdrovend is, wordt hiervoor een beroep gedaan op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische documenten aan de slag te gaan. Vele handen maken immers licht werk.

 

In anderhalf jaar klaar, dankzij vrijwilligers

In maart 2020 konden vrijwilligers via de website van VeleHanden aan de slag met de gezinskaarten van Den Haag. We hadden niet gedacht dat we al zó snel klaar zouden zijn met het beschrijven en beschikbaar stellen van de ruim 500.000 kaarten. Het Haags Gemeentearchief is blij met het geweldige resultaat van het VeleHanden-project. We willen de honderden vrijwilligers die zich voor dit project hebben ingezet hartelijk danken. Zonder hen was dit allemaal niet zo snel mogelijk geweest. 
Eenieder die op zoek is naar informatie over zijn familie en familiegeschiedenis in Den Haag heeft nu thuis online toegang tot deze belangrijke bron. 

Meer informatie: wendy.louw@denhaag.nl
 

HGA001327364%20kl.jpg
Foto: Haags Gemeentearchief

Foto HGA001327364, 1908, Jeroen Dijkhuizen. "Gezin Ment Floor Hus, geb. 6-9-1871, en Alida Buitenhek, geb. 26-10-1871. Kinderen: 1. Dirkje, geb. 1-1-1896, 2. Pieter Cornelis, geb. 23-2-1898 3. Matthijs, geb. 28-10-1901 4. Ment Floor, geb. 26-2-1908 5. Dirk, geb. 31-12-1911 (niet op foto) 6. Arendje, geb. 28-1-1915 (niet op foto)
Werfstraat