Home | Opiniestuk belang archivering websites en sociale media voor historisch onderzoek
Opiniestuk belang archivering websites en sociale media voor historisch onderzoek
Gepubliceerd op: 01 - 06 - 2023
Trefwoorden
Verenigingsnieuws
historisch onderzoek
OCW
webarchivering
digitaal erfgoed
Deel dit bericht
KVAN heeft vorig jaar samen met de Koninklijke Bibliotheek (KB), het Nationaal Archief (NA) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (BenG) een dringende brief gestuurd naar de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Justitie en Veiligheid (J&V). In deze brief benadrukten zij het belang van het beschermen van websites en sociale media als bronnen voor historisch onderzoek. De ministeries ondernemen geen actie met deze urgentiebrief. Daarom was onlangs een opiniestuk in de Volkskrant te lezen waarin Susan Aasman en Martijn Kleppe pleiten voor een wetswijziging.
Waarom is wetswijziging nodig?
In Nederland is de wetgeving momenteel zo ingericht dat het niet is toegestaan om zomaar websites of sociale media op te slaan. Erfgoedinstellingen zoals de KB en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid doen weliswaar aan webarchivering, maar zij moeten voor elke website toestemming vragen aan de eigenaar en mogen de websites slechts beperkt beschikbaar stellen aan onderzoekers. Dit proces is tijdrovend en arbeidsintensief, waardoor veel online bronnen inmiddels zijn verdwenen. Een gemiddelde webpagina blijft slechts negentig dagen online en is daarna snel voor altijd verloren.
Waarom opiniestuk Volkskrant?
De ministeries hebben tot dusver aangegeven niets te gaan doen met onze urgentiebrief. Om het onderwerp verder onder de aandacht te brengen publiceerden Susan Aasman, hoogleraar Digital Humanities aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Martijn Kleppe, directielid van de KB nationale bibliotheek, een opiniestuk in de Volkskrant waarin zij pleiten voor een wetswijziging op dit gebied. Zij benadrukken dat de websites, fora, reacties, tweets en video’s van vandaag de bronnen zijn voor de onderzoekers van morgen. Helaas zijn veel van deze Nederlandse bronnen al vergaan.
Actie regering en Tweede Kamer nodig
Om dit digitaal erfgoed te beschermen, is aangepaste wetgeving dringend nodig. We pleiten hier al enige tijd voor, om zo het recht op vrijheid van meningsuiting, informatievrijheid en het recht op wetenschap te waarborgen. Het is nu aan de regering en de Tweede Kamer om actie te ondernemen, zodat toekomstige generaties de (online) wereld van vandaag kunnen onderzoeken en begrijpen.
KVAN blijft dit dossier in de gaten houden en zal daar waar nodig is weer aan de bel trekken.