Trefwoorden
Voor het novembernummer van het Archievenblad werkt de redactie samen met de redactie van Museumpeil. Vera Weterings (redacteur Archievenblad en Museumpeil) nam het initiatief en verzette veel werk om een katern samen te stellen dat in beide bladen is afgedrukt. U leest hoe musea en archieven samen met de bezoeker aan de slag gaan met erfgoedmaken, over spel in de erfgoedsector en samenwerking tussen de sectoren. Door het lezen van dit Archievenblad krijgt u een kijkje in de museumsector en wellicht biedt dat inspiratie voor het presenteren van de topstukken uit uw archief.
Het kabinet wil ‘de kennis over onze gedeelde geschiedenis, waarden en vrijheden vergroten’. Meer aandacht voor historische en maatschappelijke ontwikkelingen helpt bij het begrijpen van elkaars achtergronden en cultuur. Ruim tien jaar geleden is er gewerkt aan de oprichting van een Nationaal Historisch Museum. Nog voordat het museum opende, was het alweer gesloten. Maar de vraag vanuit de politiek om aandacht te besteden aan de Nederlandse geschiedenis verdween niet. In 2017 stelde Sybrand Buma in de Volkskrant: ‘We leven in een tijd van versplintering. Hele volksstammen kennen het volkslied niet en ook over de totstandkoming van ons land is bij velen niets bekend. Dat moeten wij bijbrengen. Ons Plakkaat van Verlatinge ligt in een gangetje in het Nationaal Archief. Niemand die het weet, terwijl je er trots op kunt zijn. In het regeerakkoord spraken we af om dat soort zaken zichtbaar te maken. Dat moet de nieuwe minister goed doen.’
Over de presentatie van het Plakkaat in het Nationaal Archief ging Buma te kort door de bocht. Jaarlijks komen daar duizenden scholieren op af en iedereen kan het momenteel bewonderen in de tijdelijke tentoonstelling Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie in het Nationaal Archief. Marens Engelhard reageerde in De Telegraaf en nodigde Sybrand Buma uit: ‘Voor informatie over de totstandkoming van ons land kan iedereen terecht bij het Nationaal Archief. Of ga eens op bezoek bij een archief of museum in je eigen omgeving. Door actief aan de slag te gaan met je geschiedenis, leer je het meest.’ Vorige maand vestigden Pieter Heerma en Klaas Dijkhoff de aandacht op het presenteren van het Plakkaat van Verlatinge samen met de Unie van Utrecht in een permanente tentoonstelling. Ook de provincie Utrecht sloot aan bij de wens de Unie van Utrecht te willen presenteren. Het presenteren van deze archiefstukken is dus een zaak die op nationaal niveau besproken wordt. Reden genoeg om als archivaris eens na te denken en te lezen over alle mogelijkheden op het gebied van presentatie en publieksparticipatie en zelf aan de slag te gaan.