Trefwoorden
Tijdens de Thematiendaagse Vernietiging afgelopen januari is de Kennis- en Innovatieagenda (K&I-agenda) 2020-2021 gepubliceerd op KIA.
De K&I-agenda is de ontwikkelagenda voor en van de gehele archief- en informatiesector. De agenda is een hulpmiddel voor gezamenlijke en gestructureerde kennisontwikkeling en -uitwisseling. De agenda benoemt de belangrijkste (ontwikkel)thema’s voor de archiveringsfunctie, nadrukkelijk ook in relatie tot overheden.
Na het innovatieprogramma van Archief 2020 en de K&I-agenda 2015 en 2017 is dit de vierde editie. Op de agenda staan ook thema’s die nog doorlopen uit de K&I-agenda 2017-2019. In de periode 2020 t/m 2021 zullen activiteiten georganiseerd worden vóór en door het kennisnetwerk, die bijdragen aan kennisontwikkeling en kennisdeling rond deze thema’s. Partijen in de sector trekken in samenwerking op om de doelen te realiseren. Ook de communities van de kennisplatforms op KIA spelen daarin een belangrijke rol. Daarnaast pakken de communities rond de kennisplatforms ook thema’s buiten de K&I-agenda op.
De agenda is een dynamisch instrument. Als ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, is het mogelijk om met het netwerk en de partners nieuwe kennisthema’s op te pakken. Op de agenda staan twee concrete thema’s (‘Archivering by design’ en ‘Vernietiging in een digitale omgeving’) waar grote behoefte voor kennisontwikkeling is, en dus op dat niveau de aandacht en prioriteit vragen. De drie andere thema’s zijn op een hoofdniveau geformuleerd, zoals ‘Innovatieve technologieën’. Onder deze hoofdthema’s zijn een aantal concrete onderwerpen ondergebracht. Onder thema 2 ‘het wettelijke landschap’ is een prioritering aangebracht, de meest urgente wetstrajecten zijn de nieuwe Archiefwet, de AVG en de Auteurswet.
De K&I-agenda is samengesteld met collega’s uit heel Nederland. Met circa 60 managers van archiefinstellingen is gesproken en een schriftelijke online enquête is op verschillende kanalen uitgezet. De enquête is door 54 archief- en informatieprofessionals ingevuld, waarvan 20 gemeenten, 19 archiefinstellingen, 5 rijksoverheden, en een paar waterschappen, provincies en onderzoeksinstituten. Ook is er input tijdens KIA-bijeenkomsten opgehaald en per e-mail ingediend. Op basis van deze uitkomsten is een prioritering naar voren gekomen.
Vragen? Neem contact op via info@kia.pleio.nl.
Via kia.pleio.nl