De Gouden Eeuw ter discussie

29 januari 2020
De historische zondagmiddagsalon in het Stadsarchief. Elke eerste en derde zondag van de maand worden spraakmakende gastsprekers geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis of een actueel onderwerp wordt in historisch perspectief geplaatst.

De toegang is gratis. 
Aanvang: 15 uur
Let op: vrije inloop, het aantal zitplaatsen is beperkt. Wees dus op tijd. 

Met: Tom van der Molen (conservator Amsterdam Museum), Paul Scheffer (hoogleraar Europese studies en publicist) en Jörgen Tjon A Fong (curator Hollandse Meesters Her-Zien)

Het zorgde voor zowel kritiek als enthousiasme: het besluit van het Amsterdam Museum om de term Gouden Eeuw voortaan niet langer te gebruiken als synoniem voor de 17de eeuw. Het ingeburgerde begrip dekt volgens het museum niet de ‘historische werkelijkheid’. Wat doorgaans geassocieerd wordt met nationale trots, voorspoed, vrede, weelde en onschuld is, volgens het museum, evenzeer een periode van armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel. Voorstanders van de term verzetten zich tegen het schrappen van de term, omdat de 17de eeuw synoniem staat voor de grote schilders, grote stadsuitbreidingen, ongekende economische en politieke macht van de kleine Republiek en het begin van de Nederlandse identiteit. Alle reden dus om hier bij Amsterdam in Gesprek met de gastsprekers in discussie te gaan. En hoe wordt er in de museale en historische wereld tegenaan gekeken? 

Datum
Locatie

Het Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
Nederland