Uitnodiging SBG Studiemiddag vrijdag 5 november De Bazel Amsterdam

26 oktober 2021
'Stappen naar een modern, toegankelijk bedrijfsarchief. Lessen uit de geschiedenis van ABN AMRO, met Ton de Graaf.' Het is eindelijk zover! Graag nodigen we u uit voor onze eerste studiemiddag op locatie sinds het jubileumsymposium twintig (!) maanden geleden. Op vrijdag 5 november organiseren we in de Bazel in Amsterdam een studiemiddag met de titel: 'Stappen naar een modern, toegankelijk bedrijfsarchief. Lessen uit de geschiedenis van ABN AMRO, met Ton de Graaf.'

Het behouden, beheren en ontsluiten van een historisch bedrijfsarchief biedt kansen voor een onderneming, maar vergt tegelijkertijd de nodige inspanning en investering. Welke belangen spelen een rol bij het besluit een bedrijfsarchief te ontsluiten? Hoe gaan bedrijven om met openheid, transparantie en de minder glorieuze geschiedenissen van (de voorlopers van) de onderneming? Wat heeft een bedrijf te winnen bij samenwerking met Nederlandse Universiteiten? En tegen welke praktische problemen lopen ondernemingen op bij archiefbehoud?

Deze en andere vragen staan centraal tijdens de studiemiddag in het prachtige oude hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij: De Bazel in Amsterdam. Een studiemiddag waarin we bovendien wat te vieren hebben! Na meer dan dertig dienstjaren bij het historisch archief van ABN Amro, is Ton de Graaf onlangs met pensioen gegaan. Tijdens de middag spreken Jaap-Jan Mobron en Johan van Hall over Ton en het historisch ABN-archief. Mobron werkte bijna 25 jaar lang met Ton. Van Hall is voormalig lid van de raad van bestuur van ABN Amro én lid van het bestuur van de Stichting Kunst en Historie van ABN Amro. Naast de sprekers verzorgt SBG deze middag ook een rondleiding door De Bazel. Het opmerkelijke gebouw aan de Vijzelstraat is een architectonisch hoogstandje van Karel de Bazel (1869-1923). Lange tijd diende het als hoofdkantoor van ABN-Amro. Tegenwoordig is het Stadsarchief Amsterdam er gevestigd.
Stichting Bedrijfsgeschiedenis viert met deze middag het baanbrekende en voorbeeldige werk dat Ton in al deze jaren heeft verzet. Tegelijkertijd vieren we dat we al onze donateurs eindelijk weer eens in levenden lijve kunnen zien en spreken!


Deelname
Wilt u deelnemen aan het programma? Stuurt u alstublieft een mail aan Joep Schenk: j.schenk@uu.nl
Let op: bij binnenkomst in De Bazel zult u gevraagd worden een QR code van de Coronacheck te tonen. Kunt u deze code niet tonen, dan kunt u helaas niet aan deze middag deelnemen.

Programma
14:30 Inloop met thee en koffie 
15:00 Welkomstwoord SBG vz Peter Glebbeek 
15:05 Jaap-Jan Mobron: Ton de Graaf en zijn bijdrage aan het bedrijfshistorisch veld 
15:20 Johan van Hall: ABN Amro en de waarde van een historisch bedrijfsarchief 
15:40 Ton de Graaf: afsluitende woorden
16:00 Rondleiding De Bazel 
17:00 Borrel
18:00 Einde bijeenkomst