Nog vier onderzoekers in de race voor Lanciersprijs

30 september 2021
Op donderdagmiddag 14 oktober 2021 wordt door Regionaal Archief Tilburg voor de derde keer de Lanciersprijs uitgereikt. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan de onderzoeker die bronnen van Regionaal Archief Tilburg op originele wijze heeft gebruikt.

De afgelopen tijd is er een groot aantal inzendingen binnengekomen, allemaal van hoge kwaliteit. Uiteindelijk heeft de jury vier inzendingen gekozen voor de shortlist. Alle vier de kandidaten zullen tijdens de prijsuitreiking hun onderzoek kort presenteren.
De vier genomineerden zijn, in willekeurige volgorde:


Kees van der Heijden, Verdwenen tentenstad op de hei. Militairen en bevolking in Gilze en Rijen bij de Belgische afscheiding 1830-1839 (2020) 

Jan van Helvoirt deed decennialang onderzoek naar toponiemen van de gemeente Hilvarenbeek.

Luc Brants, Van Willem II naar Roze maandag. De zichtbaarheid van homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit in Tilburg (2020)

Schrijversteam ’t Schoor (erfgoedcentrum ’t Schoor Udenhout-Biezenmortel), Over Unentse families, deel 3 


De jury, bestaande uit René Bastiaanse (oud-directeur BHIC), Ad van Oord (historicus, schrijver) en Astrid de Beer (projectleider bij Regionaal Archief Tilburg) was verrast door de diversiteit van de inzendingen. De vier van de shortlist sprongen er volgens de jury uit door hun gedegenheid en wijze van uitwerken. De inzendingen werden als zeer toegankelijk ervaren, met actuele onderwerpen en gedetailleerd uitgewerkt. Van het werk van Kees van der Heijden was de jury ernstig onder de indruk. “Alles klopt in deze detailstudie”, was één van de commentaren. Schrijversteam ’t Schoor verdient alle lof voor hun werklust. Het boek Over Unentse families wordt beschouwd als een belangrijke studie voor Udenhout. Het toponiemen-onderzoek van Jan van Helvoirt wordt gezien als waar monnikenwerk en behoort volgens de jury tot de top. Het boek van Luc Brants werd eerder al geprezen. De jury is het erover eens dat dit werk maatschappelijk zeer relevant is.
Wie er met de prijs vandoor gaat en de opvolger wordt van Willem Vermeulen en Pieter Tops, wordt bekend gemaakt op donderdagmiddag 14 oktober, tijdens de uitreiking in Regionaal Archief Tilburg.

Lancierprijs%20DEF%20rgb%20smll.jpg