Twee Jonge Archivarissen van het jaar 2018 verkozen

11 juni 2018
Maar liefst twee winnaars leverde de eerste verkiezing van de Jonge Archivaris van het Jaar op. Tijdens de Archiefdagen in Venlo werd de juryprijs uitgereikt aan Welmoed Bons. Lise Koning ging er met de publieksprijs vandoor.

Juryprijs-winnares Welmoed Bons werkt bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Lise Koning is werkzaam bij het Noord-Hollands Archief. 

Inhaalslag in de militaire archieven

Welmoed Bons weet zich meer dan goed staande te houden in de mannenwereld die de krijgsmacht nog steeds is. Ze heeft bij het NIMH een enorme inhaalslag in gang gezet als het gaat om digitalisering van de archieven. Daarmee levert zij een belangrijke bijdrage aan het breder beschikbaar maken van deze interessante bronnen via de digitale snelweg. Hierover treedt zij namens het NIMH met regelmaat naar buiten, zoals onlangs in het NOS-journaal. Maar ze geeft ook lezingen waarbij digitaal raadpleegbare bronnen centraal staan, zoals bijvoorbeeld deze lezing over militaire voorouders en genealogische bronnen. Welmoed is een snelle leerling, ze maakt zich nieuwe systemen snel eigen. Dat is in deze snel veranderende maatschappij een belangrijke competentie voor een archivaris.

WelmoedBons Jong Archivaris 2018 juryprijs
Welmoed Bons

Online educatie

Lise Koning kwam via het uitzendbureau terecht bij het Noord-Hollands Archief. Daar werkte zij met name aan Geschiedenislokaal023, een educatieve website met Haarlemse historische bronnen. Lise heeft deze website uitgebreid met nieuwe bronnen en wist enkele scholen voor voortgezet onderwijs te bewegen de site te gaan gebruiken in hun lessen. Verder werkt Lise mee aan de zomertentoonstelling en andere evenementen zoals het historisch café en aan Watstaatdaer (een online hulpmiddel bij het lezen van oud schrift). Dat alles heeft ervoor gezorgd dat het Noord-Hollands Archief haar voorlopig niet kwijt wil en haar in dienst heeft genomen.

Lise Koning Jong Archivaris 2018 publieksprijs
Lise Koning