Terugblik Inspiratiesessie Abdelkader Benali

19 januari 2021
Op 18 januari jl. vond de eerste inspiratiesessie van de Archiefdagen 2021 plaats. Bekijk hier de sessie terug.

Door de uitbraak van het coronavirus konden de Archiefdagen 2020 niet doorgaan. Aanvankelijk was het doel een herkansing in juni 2021, maar het is zeer de vraag of het dan wel mogelijk is om een fysieke bijeenkomst te organiseren. Het bestuur van KVAN/BRAIN heeft besloten om aan die onzekerheid een einde te maken en te kiezen voor een compleet nieuwe opzet. 

Let’s go digital!

In plaats van een tweedaags congres zullen er in 2021 maandelijks digitale inspiratie- en ontmoetingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Op die manier kunnen we als KVAN/BRAIN het hele jaar door aandacht vragen voor actuele ontwikkelingen in de archiefprofessie. Daarnaast is er volop ruimte voor digitale kennisuitwisseling, ontmoeting en inspiratie. De eerste inspiratiesessie van deze reeks heeft 18 januari jl. plaatsgevonden.

Inspiratiesessie Abdelkader Benali

Benali is schrijver, presentator, winnaar van de Gouden Ganzenveer en lid van de commissie-Kennedy over de herziening van de geschiedeniscanon. Benali zal tijdens zijn lezing nader ingaan op de Canon van Nederland. Benali: ‘Onze archieven liggen vol prachtige verhalen over grensgangers, een groep die wat mij betreft onderbelicht is in de Nederlandse maar ook zeker Europese context. Deze mensen dragen meerdere identiteiten in zich mee. Denk bijvoorbeeld aan Pauli: geboren in Guinée, tot slaaf gemaakt en via een Surinaamse plantage in Tilburg beland aan het einde van de achttiende eeuw. Wat is de kracht van hun verhaal en waarom zijn deze personages in onze huidige veranderende samenleving actueler dan ooit?’

Terugblik

Mocht u 18 januari jl. niet aanwezig zijn geweest, of mocht u de sessie nogmaals terug willen kijken, hieronder vindt u de volledige opname van de inspiratiesessie.

 

Bent u benieuwd naar de inspiratiesessies die volgen? Meer hierover leest u hier. Vergeet u niet aan te melden!