JONG Archiefbootcamp smaakt naar meer

15 april 2019
Op 4 april werkten 15 jonge archivarissen zich in het zweet tijdens de eerste Archiefbootcamp van JONG Archivarissen. Het uitdagende programma smaakte naar meer.

Met behulp van de Design Thinking methode gingen de 15 deelnemers verschillende uitdagingen aan aan de hand van drie casussen die nauwkeurig zijn voorbereid in samenwerking met Henk Huitsing. De beginsituatie is niet mis:

Het is 2050. Nederland heeft gefaald in de uitvoering van het Klimaatakkoord. De dijken zijn doorgebroken, de zeespiegel is met 20 meter gestegen en de steden in de randstad bestaan niet meer. De drooglegging van de voormalige zuiderzee is teniet gedaan; Flevoland staat onderwater. Maasdriel is de nieuwe hoofdstad van Nieuw-Nederland.

Het Ministerie van Archief en Informatie (MAI) moet leiding gaan geven aan een belangrijk verandervraagstuk; hoe gaan we om met het archiefbeheer in Nieuw-Nederland? Het werkveld moet uitvoering gaan geven aan deze verandering. Jullie zijn geselecteerd als het “archiefteam van de toekomst” bestaande uit adviseurs, archiefinspecteurs, toezichthouders, archivarissen, consultants, archiefspecialisten, informatiespecialisten en directeuren. Het is jullie taak om te gaan bewegen rondom drie casussen en zo de voortrekkersrol te vervullen.

Wil je lezen en kijken hoe de deelnemers met hun opdracht aan de slag zijn gegaan en wat ze ervan gemaakt hebben? Lees dan het uitgebreide verslag en kijk de filmpjes op KIA.