Duurzaam toegankelijk maken van digitaal geboren particulier archief

13 september 2018
Op maandag 12 november, van 10 tot 13 uur, organiseren de kennisplatforms e-depot en particuliere archieven een kennisbijeenkomst over het duurzaam toegankelijk maken van digitaal geboren, particuliere archieven.

Welke eisen stel je bij overdracht aan een particuliere archiefvormer? Hoe/waarmee kun je de archiefvormer hierbij voor/tijdens de overdracht adviseren/faciliteren? Is de ‘klassieke inventaris’ nog wel een geschikte toegang voor digitaal geboren archief of gaan we niet meer/heel anders beschrijven? Welke tools zijn er voor automatisch verwerken (analyseren, metadateren, selecteren ed.) van digitaal geboren materiaal? Hoe richt je een pre-ingestruimte in die ook geschikt is voor het bewerken van particuliere archieven?

Inspiratie opdoen

De bedoeling van de bijeenkomst is om van elkaar te leren & inspiratie op te doen, te inventariseren waar de vragen en behoeften liggen en te kijken waar we samen kunnen optrekken. Tijdens de kennisbijeenkomst zal een aantal collega’s van verschillende archiefinstellingen een presentatie geven over de stand van zaken/ontwikkelingen bij hun archiefinstelling. Terwijl de ene instelling nog helemaal/redelijk aan het begin staat, heeft de ander al wat meer ervaring opgedaan. De presentaties zullen dus verschillend van aard zijn en ook interessant voor die collega’s die nog geen ervaring hebben met het verwerven en bewerken van digitale particuliere archieven.

Er is beperkt plaats, dus als je bij deze bijeenkomst aanwezig wilt zijn meld je dan snel aan op KIA!

Datum
Locatie

Nationaal Archief, Mullerzaal
Prins Willem Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag
Nederland