AVA_Net Symposium over audio-archivering

15 april 2019
AVA_Net organiseert weer een gloednieuw AVA_Net Symposium. Dit keer staat het thema “audio-archivering” centraal. Want video is beeld, maar audio is verbeelding. Tijdens het symposium staan we stil bij archivering van zowel analoge als digitale audio. Daarnaast kijken we naar verbeteren van toegankelijkheid en onderzoeken we creatieve vormen van hergebruik van geluidscollecties.

Krijg alvast een indruk van het programma en lees hieronder meer over de keynotes. Houd de website van AVA_Net in de gaten voor nieuwe programma updates!

Welkomstwoord – Debbie Esmans (VIAA, dagvoorzitter),

Keynote: Richard Ranft – The British Library

Richard Ranft is Head of Sound and Vision bij de British Library en heeft een centrale rol in het Britse project Unlocking our Sound Heritage. Dit programma heeft tot doel om het nationale audio erfgoed veilig te stellen en beschikbaar te maken aan het publiek. Naast een grootschalige digitalisering van bedreigde audio opnames wordt een landelijk netwerk van audio preservation centres opgezet.

Keynote: Jan Douwe Kroeske en Harm de Kleine – Double 2 BV

Al meer dan 30 jaar neemt Jan Douwe Kroeske de befaamde 2 Meter Sessies op. De unieke, veelal akoestische live-opnames met (inter)nationale artiesten werden uitgezonden op tv en radio, tegenwoordig gebeurt dat online. Het omvangrijke archief wordt nu gedigitaliseerd om verlies te voorkomen. Jan Douwe Kroeske en Harm de Kleine vertellen welke keuzes worden gemaakt in dit project, dat grotendeels wordt gefinancierd via crowdfunding.

Datum
Locatie

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Media Parkboulevard 1
1217 WE Hilversum
Nederland