Nieuwe opzet Archiefdagen

Door de uitbraak van het coronavirus konden de Archiefdagen 2020 niet doorgaan. Aanvankelijk was het doel een herkansing in juni 2021, maar het is zeer de vraag of het dan wel mogelijk is om een fysieke bijeenkomst te organiseren. Het bestuur van KVAN heeft besloten om aan die onzekerheid een einde te maken en te kiezen voor een compleet nieuwe opzet. 

 

Let’s go digital!

In plaats van een tweedaags congres zullen er in 2021 maandelijks digitale inspiratie- en ontmoetingsbijeenkomsten worden georganiseerd. Op die manier kunnen we als KVAN het hele jaar door aandacht vragen voor actuele ontwikkelingen in de archiefprofessie. Daarnaast is er volop ruimte voor digitale kennisuitwisseling, ontmoeting en inspiratie. Hopelijk kunnen we dan in 2022 de Archiefdagen weer fysiek organiseren. Vooralsnog is het motto: Let’s go digital!

 

Afbeelding%20tbv%20nieuwsberichten.png

Thema Archiefdagen 2021: FAIR

De Archiefdagen 2020 zouden in het teken staan van FAIR. Dat thema wordt in 2021 alsnog opgepakt. De internationale FAIR-principes zijn richtlijnen voor het beschrijven, opslaan en publiceren van wetenschappelijke data. FAIR is een acroniem voor: Findable (vindbaar), Accessible (toegankelijk), Interoperable (uitwisselbaar) en Reusable (herbruikbaar). FAIR heeft ook een maatschappelijke betekenis, namelijk ‘rechtvaardig’. Dat raakt onze archieven, want in hoeverre vertellen zij een representatief verhaal over onze veranderende samenleving? 
FAIR gaat dus ook over de essentie van ons archief. In hoeverre houden archieven het verleden in een houdgreep door de geschiedenissen van gemarginaliseerde groepen, bijvoorbeeld migranten en LHBTIQ+ gemeenschappen, in de samenleving te negeren, eenzijdig te belichten of zelfs onzichtbaar te maken? Zijn er alternatieven? Kan digitalisering een rol spelen in het creëren van een rechtvaardiger archief dat meerstemmigheid als uitgangspunt heeft? 
 

03%20kleiner_1.jpg
Bron: SangyaPundir via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 

 

Programma Archiefdagen 2021

Deelnemers krijgen een afwisselend programma voorgeschoteld. We organiseren elke maand een inspiratiesessie (met een aansprekende externe spreker) en een ontmoetingssessie (georganiseerd vanuit de vereniging, waarin leden in gesprek gaan over een actueel of aan de praktijk gerelateerd onderwerp). 

Bekijk het programma

 

Opzet 

Sprekers en organisatoren zijn fysiek aanwezig in onze studio in Naarden (hier zetelt ons communicatiebureau APPR Hét Brancheburo). Moderators zijn Benno van Tilburg (inspiratiesessies) en Puck Huitsing (ontmoetingssessies). Die bijeenkomsten zijn gratis digitaal toegankelijk voor iedereen, met mogelijkheid tot interactie en discussie. Benieuwd wat je te wachten staat? Op archiefdagen.nl staat alle relevante informatie.
 

Premium kennispartner

De digitale archiefdagen  worden mede mogelijk gemaakt door Premium kennispartner Picturae.

logo-picturae-payoff.png

    

Actueel
Nieuws
Op woensdag 8 december werd de laatste sessie gegeven van de digitale Archiefdagen 2021 die dit jaar in het teken van FAIR stonden. Negentien (!) digitale inspiratie- en ontmoetingssessies hebben we dit jaar voor jullie georganiseerd.
Agenda
Microlearning kan een uitweg bieden, zodat de klant online meer houvast heeft op een laagdrempelige manier. Microlearning is een concept waarbij iemand binnen een hele korte tijd een vaardigheid leert of uitleg krijgt over een concept. De klant wordt met het gebruik van microlearnings zo min…
Agenda
Op donderdagochtend 11 maart startten de systemen van HUA niet meer op. De systeembeheerder kwam erachter dat er ransomware software was geplaatst. De hackers hadden een bericht achtergelaten dat er contact opgenomen kon worden met hen. Dat heeft HUA niet gedaan maar wat men wel is gaan ondernemen…
Nieuws
Op 11 oktober aanstaande gaat Thieu Kuijs, filosoof en data scientist, kort in op de betekenis en impact van beroepscodes, zoals de Code of Ethics van de ICA. Het tweede, meer praktische deel zal interactief zijn.
Nieuws
De tijd zorgt voor onomkeerbaar kwaliteitsverlies van cultureel erfgoed collecties.
Nieuws
Op maandag 19 april organiseren we een extra digitale inspiratiesessie in samenwerking met VNG. Deze sessie zal gaan over de rol en taak van een archiefinstelling.