iBestuur rondetafel ‘Computer says no!’

31 augustus 2018
Kunstmatige intelligentie kan de kwaliteit van het bestaan verbeteren en het leven veraangenamen. Maar hoe blijf je in control over zelflerende systemen? Hoe voorkom je dat oude vooroordelen nagalmen in slimme algoritmen? Kortom: hoe zorgen we dat de belofte van kunstmatige intelligentie werkelijkheid wordt? Praat mee tijdens de rondetafeldiscussie op 17 september.

Kunstmatige intelligentie heeft een enorme belofte in zich: het kan de kwaliteit van het bestaan verbeteren en het leven veraangenamen. Zelflerende systemen kunnen met slimme algoritmes persoonlijke dienstverlening optimaliseren, ziektes opsporen en kwaadwillenden herkennen in een menigte. Siri is de kletsende personal assistant op de iPhone en Syri is de sociale rechercheur die fraude met Belastingen en uitkeringen voorspelt. Maar hoe weten we of dat algoritme het wel bij het rechte eind heeft en wat als de computer zo slim wordt, dat die het beter weet? Kunstmatige intelligentie zou volgens doemdenkers weleens de beste maar ook de laatste grote uitvinding van de mens kunnen zijn. Hoe blijf je in control over zelflerende systemen? Hoe voorkom je dat oude vooroordelen nagalmen in slimme algoritmen? Kortom: hoe zorgen we dat de belofte van kunstmatige intelligentie werkelijkheid wordt!

Gasten aan tafel

Aan deze rondetafel nemen in ieder geval deel Jaap van den Herik, hoogleraar Informatica en Recht aan de Universiteit Leiden, Marlies van Eck, jurist bij de Belastingdienst, Remco Boersma, Projectleider Big Data Living Lab bij Ministerie van J&V, Peter van der Putten, Director Decisioning Solutions bij Pegasystems. Moderator is Marcel Thaens, CIO provincie Noord Brabant.

Deelname is kosteloos. Let op: uitsluitend voor bestuurders en management uit de overheid! Via dit formulier kun je je aanmelden

Enquête

In de aanloop naar deze bijeenkomst willen de organisatoren graag weten hoe de aanwezigen denken over ethiek en technologie. Daarom hebben zij een korte enquête gemaakt met denkbare praktijksituaties waarbij je gevraagd wordt aan te geven hoever de algoritmen mogen gaan. Doe je mee? De uitkomsten worden besproken in een redactioneel artikel en tijdens de bijeenkomst

Programma 

15.00 uur – 15.15 uur inloop met kop koffie of thee •

15.15 uur – 17.30 uur presentaties en discussie

17.30 uur – 18.30 uur borrel, hapjes en napraten!

 

 
Datum
Locatie

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI)
Prinsessegracht 23
2514 AP Den Haag
Nederland