cursus Digital Humanities & Archieven

1 februari 2019
Nu steeds meer archieven digitaal beschikbaar zijn, lijkt de digital humanities gemeenschap een interessante partner om onze digitale collecties te ontsluiten en te gebruiken voor onderzoek. Digital humanities richt zich op de toepassing van informatietechnologieën in het domein van geesteswetenschappen.

We hebben de indruk dat we de volle potentie van de digital humanities in relatie tot de archieven nog niet hebben ontdekt. Aangemoedigd door vergelijkbare initiatieven van collega’s uit het bibliotheekwezen organiseren we daarom een cursus om hier meer over te leren.

 

Wat levert de cursus jou op?

We beogen met de cursus:

1. kennis te maken met het onderzoek binnen de digital humanities;

2. de relaties met de academische digital humanities gemeenschap te versterken;

3. een kennisnetwerk op te bouwen;

4. kansen voor archieven te ontdekken.

Door samen te leren hoe onderzoekers gebruik maken van digitale collecties worden archiefinstellingen een betere gesprekspartner voor digital humanities onderzoekers en krijgen de archieven meer inzicht in het (potentiële) gebruik van hun digitale collecties.

 

Opzet en inhoud

De cursus bestaat uit een drietal sessies van een dagdeel.

We geven je een inleiding in de digital humanities. We maken je wegwijs in verschillende technieken, die door digital humanities worden gebruikt (welke technieken worden er gebruikt en wat betekent dat voor de archieven). We laten concrete voorbeelden de revue passeren en geven je de mogelijkheid om te netwerken en aan de slag te gaan met je eigen bronnen. De sessies worden begeleid door Ivo Zandhuis. Per sessie zijn er meerdere sprekers.

 

Sessie 1: Overzicht Digital Humanities, stromingen en methoden

We starten met een inleiding in het digital humanities veld. We bestuderen de impact van de snel toenemende digitale ontsluiting op de concepten en methoden die onderzoekers hanteren. Hoe onderscheiden de digital humanities zich van de “analoge” voorganger? Welke soorten data staan centraal en hoe dragen deze bij aan prangende vragen binnen de geesteswetenschappen? Welke potentie heeft het digital humanities domein voor de archieven en wat vraagt het digital humanities veld van ons? Dit type vragen staan de eerste sessie centraal.

 

Sessie 2: Digital Humanities in de archiefpraktijk, relatie tussen ontsluiting en onderzoek in de Digital Humanities

Welke factoren zorgen ervoor dat onderzoekers digitale archieven vinden en gebruiken? De tweede sessie hoopt deze vraag te beantwoorden door de relatie tussen digitalisering, toegankelijkheid en onderzoekgebruik nauwgezet te bestuderen. Aan de hand van enkele concrete succesverhalen - populaire bronnen die aan de basis lagen van invloedrijke papers - proberen we grip te krijgen op de keuzes die archivarissen moeten maken en de impact hiervan op een zeer heterogene groep van onderzoekers.

 

Sessie 3: Samenwerking zoeken, het perspectief van de archieven: ‘de bronnenveiling’!

Geïnspireerd door de twee voorgaande sessies ga je zelf aan de slag. We vragen je om een pitch voor te bereiden waarin je je eigen bronnen in de etalage zet voor digital humanities onderzoekers. Welke niet te missen kansen en mogelijkheden zie je om het gebruik van je eigen collecties te vergroten? In de laatste sessie pitchen jullie je ideeën aan onderzoekers en docenten. Een jury selecteert het meest belovende voorstel.

 

Voor wie?

De workshops zijn bedoeld voor archiefmedewerkers en hun managers die weinig kennis hebben van de methoden en technieken in de digital humanities, maar wel graag willen samenwerken met onderzoekers en studenten in het digital humanities domein en die het gebruik van hun digitale collecties willen vergroten.

 

Wanneer, waar en kosten?

De cursus zal in Den Haag worden gegeven bij het Nationaal Archief. De cursusdata zijn 25 maart, 13 mei en 17 juni, op alle drie de dagen van 16.00 uur tot 19.30 uur. Voor een eenvoudige maaltijd wordt gezorgd. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden, maar we gaan er wel van uit dat als je je inschrijft je ook daadwerkelijk op alle drie de dagen aanwezig kunt zijn.

 

Schrijf je nu in

Je kunt je inschrijven door een e-mail te sturen aan karima.abdalas@nationaalarchief.nl, je schrijft je dan in voor alle drie de cursusdagen.

Vermeld in je e-mail:

· Naam

· Organisatie

· Telefoonnummer

· Eventuele dieetwensen (er wordt voor een eenvoudige maaltijd gezorgd)

Deze gegevens zullen alleen gebruikt worden voor het organiseren van deze cursus. Inschrijvingen vinden plaats in volgorde van aanmelding. De inschrijftermijn sluit op vrijdag 15 maart 2019. Mocht je na bevestiging van je inschrijving toch niet kunnen deelnemen dan vragen wij je dit zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 15 maart 2019, te laten weten.

 

Meer informatie

Het organiserend comité bestaat uit Ivo Zandhuis, Nico Vriend, Liesbeth Keijser en Diana Teunissen.

Wil je meer weten of heb je vragen? Laat dan hieronder een bericht achter of neem contact op met Diana Teunissen via diana.teunissen@nationaalarchief.nl.

Datum
Meer informatie?
Diana Teunissen